8.klasse

Trettenåringen er definitivt inne i pubertetens smeltedigel. Nå skal grenser sprenges og nye horisonter nås. Slik beveger de seg indre sett på en reise til nye kontinenter, på samme måte som de ytre sett tar for seg oppdagelsesreisene; Inn i det ukjente, mot nye horisonter. Historien føres fra tidlig middelalder helt opp mot 1700-tallet, gjennom møte med sterke personligheter som Jeanne d`Arc og Martin Luther.

Trettenåringen har også felles sak med renessansemennesket, de som ville fravriste naturen sine hemmeligheter. En viktig skikkelse er multigeniet Leonardo da Vinci som studerte døde menneskers indre organer og muskler, konstruerte broer og fly og laget kunstneriske installasjoner og mesterverk, men ikke kom så godt ut av det med andre mennesker bestandig. Særlig ikke kvinner. Som Leonardo studerer elevene dette året mennesket, med fordøyelse, organer og nervesystem, og i fysikk arbeider de med mekanikkens lover. I kjemi studerer de ilden og stoffenes indre, usynlige verden i syrer og baser og salter, i astronomien går de helt ut i verdensaltets vidder.

Den analytiske tenkningen fører elevene inn i kompliserte tankeøvelser i matematikken dette året. Finnes negative tall? Kan vi tenke det ukjente inn i en annen virkelighet? Hva kan vi se i et speil, i en gåte? I norsk føres de gjennom hele spekteret av setningsanalyse og regelverk. Samtidig begynner for alvor arbeidet med litteraturen. Det er en annen oppdagelsesferd.

Share This: